DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Природничих наук та менеджменту >
Кафедра ботаніки, екології та методики навчання біології >
Статті >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/25473

Назва: Інтродукція роду Laurocerasus Roem. в умовах Північно-Західного Причорномор'я
Автори: Красовський, В.В.
Черняк, Т.В.
Дяченко-Богун, М.М.
Шкура, Т.В.
Ключові слова: гранатник звичайний
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): Гранатник звичайний (Punica granatum L.) цінна субтропічна світлолюбна ксерофільна плодова культура, що має харчове, лікувальне, декоративне та технічне значення. Плоди P. granatum вживають у свіжому та переробленому вигляді, де основним харчовим компонентом є сік [1]. У лікувальних цілях використовують кору коріння, стовбуру та гілок, квітки, свіжі плоди, оплодень і сік плодів, препарати з яких мають вітамінну, загальнозміцнюючу, метаболічну, знеболюючу, протизапальну, антисептичну, в’яжучу, гельмінтогінну дію. Оплодень містить урсолову кислоту, дубильні речовини. Сік плодів багатий на органічні кислоти, вітаміни, цукри, вільні амінокислоти, таніни, мікроелементи. Квітки багаті на пігмент пуніцин. Застосовують настої квіток і оплодня при шлунково-кишкових розладах, діареї, дизентерії. Кора містить дубильні речовини та отруйні лізинові алкалоїди. З оплодня виготовляють настій, медичний танін, порошок-ексгран, спиртовий екстракт [2, 3].
Опис: Красовський В. В., Черняк Т. В., Дяченко-Богун М. М., Шкура Т. В. Інтродукція роду Laurocerasus Roem. в умовах Північно-Західного Причорномор'я. Збірник матеріалів науково–практичної конференції «Нетрадиційні плодові, лікарські та ефіроолійні культури: вирощування та напрямки використання». Одеса: ІКОСГ НААН, 2024. С. 40-43.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/25473
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
Красовський.pdf277,48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок