DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Природничих наук та менеджменту >
Кафедра мистецтвознавства та позашкільної освіти  >
Статті >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/23938

Назва: Естетичні особливості дуетної форми та деякі способи трансформування академічної підтримки у сучасному балеті ХХ - поч. ХХІ ст. (на прикладах творчості К. Голейзовського, Ф.Лопухова, Л.Якобсона, У. Форсайта).
Автори: Погребняк, М.М.
Ключові слова: дуетна форма
танець
хореографія
балет
сучасний театральний танець
балетмейстер
підтримка
естетичні особливості
Дата публікації: 2023
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано творчі роботи найяскравіших балетмейстерів-новаторів у галузі дуетного танцю першої третини ХХ ст. і сьогодення – К. Голейзовського, Ф. Лопухова, Л. Якобсона, У. Форсайта. Виявлено, що у процесі реформування академічного балету та виникнення нових стильових напрямів те-атрального танцю (танцю «модерн», неокласичного танцю) замість класичної дуетної форми па-де-де ви-никає нова форма дуету, а саме: танцю – діалогу з використанням нестандартних пластичних рішень та віртуозних акробатичних підтримок. Виявлені естетичні особливості дуетної підтримки, а саме: 1) вико-ристання акробатичної техніки; 2) трансформованих підтримок дуетно-класичного танцю, що створені на основі підтримок двома руками за талію, у падаючі пози і положення за обидві руки, за одну руку (пере-кидання танцівниці з арабеска через плече; підкидання вгору з подвійним поворотом у повітрі) та ін. Кон-кретизовані способи створення нових лексичних новоутворень (трансформації підтримок дуетно-класич-ного танцю): 1) зміщення центру ваги і дестабілізації тіла; 2) використання підтримок у русі; 3) різких і несподіваних переходів з «високої» фігури в «низьку»; 4) використання інерції руху партнерки та ін.
Опис: Погребняк М. М. Естетичні особливості дуетної форми та деякі способи трансформування академічної підтримки у сучасному балеті ХХ - поч. ХХІ ст. (на прикладах творчості К. Голейзовського, Ф.Лопухова, Л.Якобсона, У. Форсайта). Science of Europe, 2023. N° 115 (2023). P. 6-9.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/23938
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
Естетичні особливості.pdf222,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок