DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Історії та географії >
Кафедра всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання >
Статті >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/24284

Назва: Фундаментальне енциклопедичне видання «Історія міст і сіл УРСР. Полтавська область» і участь у ньому історикині Віри Жук (1928-2008)
Автори: Петренко, І.М.
Ключові слова: Віра Жук
«Історії міст і сіл Української РСР. Полтавська область»
історико-краєзнавчі дослідження
науково-пошукова робота
енциклопедичне видання
Дата публікації: 2021
Короткий огляд (реферат): Анотація. Мета дослідження полягає у з’ясуванні участі історикині Віри Жук у підготовці полтавського тому фундаментальної 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР», показати її участь у підготовці ґрунтовних історико-краєзнавчих довідок та дослідити її організаторські здібності, які полягали у залученні зусиль науковців-краєзнавців та аматорів до пошукової роботи. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності, системності, антропологізації та міждисциплінарності. Наукова новизна. У статті доведено, що історикиня Віри Жук відіграла велику роль у підготовці і виданні полтавського тому «Історії міст і сіл УРСР». Вчена підготувала ґрунтовні наукові розвідки до нього, систематично здійснювала наукове редагування статей колег. Історикиня Віра Жук залучила багатьох небайдужих до цієї копіткої роботи – вчителів, студентів, викладачів, архівістів, журналістів, чиновників. Перспективи подальших студіювань. У подальшому варто розширити джерельну базу дослідження, залучивши спогади колег історикині Віри Жук про підготовку полтавського тому фундаментальної 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР». Практичне значення досягнутих результатів статті полягає у тому, що вона може бути використана в процесі написання тематичних, науково-популярних та узагальнюючих праць з історії України, локальної соціальної історії, соціальної антропології, історії рідного краю, регіоналістики. Результати дослідження будуть корисними під час укладання навчально-методичної літератури, навчальних курсів для гуманітарних факультетів закладів вищої освіти, підручників для школи та впровадження історичної освіти у навчально-виховному процесі школярів. Оригінальність дослідження. Студія підготовлена на основі архівних джерел, більшість із яких вперше вводиться до наукового обігу. Висновки. Залучивши архівні документи та друковані документи, зокрема, спогади Віри Жук, доведено вагомий вклад історикині Віри Жук у підготовку й видання полтавського тому «Історії міст і сіл УРСР» незаперечний. Показано, що вчена підготувала понад 10 ґрунтовних розвідок до видання, а також систематично здійснювала наукове редагування статей колег-аматорів. Історикиня Віра Жук залучила багатьох небайдужих до цієї складної роботи.Автор довела, що для багатьох колег-архівістів та істориків-дослідників Віра Жук залишається беззаперечним авторитетом завдяки енциклопедичним знанням, працездатності, дисциплінованості, вимогливості, фаховості.
Опис: Петренко І. М. Фундаментальне енциклопедичне видання «Історія міст і сіл УРСР. Полтавська область» і участь у ньому історикині Віри Жук (1928-2008). Краєзнавство : наук. журнал 2021. № 1-2. С. 40-48.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/24284
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
29.pdf184,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок