DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Навчально-науковий інститут іноземних мов >
Кафедра англійської та німецької філології >
Статті >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/16843

Назва: Рефлексивні схеми екфразису як лінгвокогнітивна основа розгортання екфрастичного простору в сучасних англомовних есе про образотворче мистецтво (на матеріалі есе Джона Бергера і Роберта Х’юза про творчість Леона Кософфа)
Автори: Луньова, Т.В.
Ключові слова: рефлексивні схеми екфразису
екфразис
лінгвістика
англомовні твори
Дата публікації: 2020
Короткий огляд (реферат): У даному дослідженні методологічний апарат когнітивної лінгвістики застосовано для аналізу екфразису в есе про образотворче (візуальне) мистецтво сучасних англомовних авторів. Беручи за основу класичне визначення екафразису як “літературної репрезентації візуального мистецтва” [5, с. 297], у руслі сучасної тенденції до розширення екфразису за кількома лініями, у тому числі і за лінією жанрів [3, с. 225], ми екстраполюємо поняття екфразису на есе ‒ твори нехудожньої літератури, враховуючи зауваження про те, що екфразис слід розглядати і стосовно текстів, які належать до мистецтвознавчої критики [5, с. 304]. Екфрастичний простір ми тлумачимо як складне вербально оприявнене когнітивне явище, пов’язане з породженням смислів у результаті взаємодії візуального та вербального. У розробці поняття “рефлексивна схема екфразису” ми спираємося на поняття “саморефлексивна література” (self-reflexive literature) у літературознавстві [7] і поняття “метакогніція” (metacognition) у когнітивній психології [4], а також на поняття схеми в когнітивній лінгвістиці [1].
Опис: Луньова Т.В. Рефлексивні схеми екфразису як лінгвокогнітивна основа розгортання екфрастичного простору в сучасних англомовних есе про образотворче мистецтво (на матеріалі есе Джона Бергера і Роберта Х’юза про творчість Леона Кософфа). Актуальні питання та проблеми розвитку сучасної мови та літератури: Міжнародна науково-практична конференція, м. Одеса, 14‒15 серпня 2020 року. Одеса: Південноукраїнська організація «Центр філологічних досліджень», 2020. С. 54‒57.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/16843
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
рефлексивні_схеми_екфразису.pdf234,23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок