DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Природничих наук та менеджменту >
Кафедра ботаніки, екології та методики навчання біології >
Матеріали наукових конференцій та семінарів >
Сучасні досягнення природничих наук (2020) >
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/14196
|
Назва: | Якісна характеристика органічного порошку-барвника з перцю овочевого (Capsicum annum L.) |
Автори: | Різак, М.Ю. Каращук, Г.В. |
Ключові слова: | органічний барвник барвник перець овочевий |
Дата публікації: | 2020 |
Короткий огляд (реферат): | Новий тренд в українському овочівництві – вирощування для технічних цілей перцю овочевого (Capsicum annum L.), якому не потрібна досушка. Порошок-барвник, який отримується при перемелені перцю користується високим попитом на зовнішніх ринках. Вивчення морфо-біологічних особливостей культури та її технології вирощування обумовить створення більшої кількості якісного продукту і розширить абсолютно новий сегмент в овочевому ринку України.
Дослідження з вивчення морфо-біологічних особливостей перцю овочевого (Capsicum annum L.) та його продуктивності щодо отримання органічного порошку-барвника проводили в науково-дослідній лабораторії кафедри землеробства ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» й на зрошуваних полях ФГ «Роксолана» Білозерського району Херсонської області.
В дослідах вирощували гібрид паприки китайської селекції HongLong 18 – період вегетації на полі – 110 днів. Перець за зовнішнім виглядом дуже схожий на звичайний гіркий червоний перець, але за смаковими і органолептичними властивостями вони різні. Він солодкий і його можна вирощувати поряд з іншими сортами солодкого перцю без побоювання, що у них при перезапиленні з’явиться «гіркота». На одному кущі формується 40-60 тонкостінних плодів. Врожайність становить близько 35-40 т/га в свіжому вигляді і 7-8 тонн в сушеному. Плоди перцю з дуже високим вмістом сухих речовин (до 20%, у звичайних сортів – 12%), і незначною насиченістю тканин водою. Для механічної переробки оптимальна вологість не повинна перевищувати 20%, в Україні цей показник складає від 10 до 15%. Особливість гібриду полягає в тому, що отриманий барвник не має ні смаку, ні запаху. Особливість барвника – здатність просочувати забарвлюваний матеріал, їжу і давати колір по всьому його об’єму. Пігмент барвника відноситься до каротиноїдів. |
Опис: | Різак М. Ю. Якісна характеристика органічного порошку-барвника з перцю овочевого (Capsicum annum L.) / М. Ю. Різак, Г. В. Каращук // Сучасні досягнення природничих наук : матеріали Всеукр. студ. наук.-практ. конф. (для молодих науковців, студентів, магістрантів, аспірантів), (м. Полтава, 29-30 квіт. 2020 р.) / за заг. ред. проф. М. В. Гриньової ; Полтав. нац. пед. ун-т імені В. Г. Короленка. – Полтава, 2020. – С. 209-213. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/14196 |
Розташовується у зібраннях: | Сучасні досягнення природничих наук (2020)
|
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.
|