DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Наукові праці студентів >
Дидаскал >
18 >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/12760

Назва: Погляди демократичних та консервативних професорів на автономію вітчизняних університетів (кінець XIX- початок XX століття)
Автори: Мокляк, В.М.
Ключові слова: автономія університету
академічна свобода
Вернадський Володимир Іванович
Менделєєв Дмитро Іванович
Діяльність професорів в останній чверті ХІХ ст.
історія університетської автономії
історія університетів ХІХ – на початку ХХ ст.
вища освіта
історія вищої освіта
Дата публікації: 2018
Короткий огляд (реферат): Упродовж ХІХ – на початку ХХ ст. на території України, землі якої входили до Російської імперії, відбувалося становлення системи університетської освіти. Це був період великих соціально-економічних перетворень. Наприкінці 50-х рр. ХІХ ст. у країні виникла перша революційна ситуація. Внаслідок загострення суперечностей між народом і владою у 1861 р. було здійснено реформи у багатьох сферах народного господарства. 1879–1882 рр. називають часом другої революційної ситуації в країні. Вищі навчальні заклади були представлені, в основному, університетами, а також іншими типами, які утворилися наприкінці ХІХ ст. Професори університетів мали великий вплив на освіту і науку у навчальних округах і в державі в цілому. Дослідник Г. Щетініна вказує на формування ліберальної професури на межі століть. Були і консервативні реакційні професори, для яких самодержавство було єдиним прийнятним державним устроєм.
Опис: Мокляк В. М. Погляди демократичних та консервативних професорів на автономію вітчизняних університетів (кінець XIX- початок XX століття) / В. М. Мокляк // Дидаскал. - 2018. - № 18. - С. 153-157.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/12760
Розташовується у зібраннях:18

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
42.pdf297,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок