DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Технологій та дизайну >
Кафедра культурології >
Статті >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/5447

Назва: «Український народ чекав допомоги…»: 300-річчя Переяслава у національній самоідентифікації українських освітян доби «відлиги»
Автори: Лук'яненко, О.В.
Ключові слова: «відлига»
Переяслав
студенти
освітяни
національна самоідентифікація
Дата публікації: 2012
Короткий огляд (реферат): Життя у великій імперії породжує проблему національної самоідентифікації її строкатого населення. Утворення єдиного народу у межах неосяжних кордонів обов’язково веде до нівелювання національних цінностей тих, хто волею історії потрапив у становище «меншого брата» або, що гірше, «брата» поневоленого. Радянська імперія була прикладом подібних національних втрат, а українці могли б з легкістю віднести себе як до меншого, так і до уярмленого родича великого російського народу. Проте, саме «відлига» підштовхнула до активізації легальних кампаній за національну самобутність. Хоча, дослідник О. Пижиков і уточнює, що цілі збереження національної культури та мови домінували над політичними лише у межах етнокультурних рухів. Там же, де вони впритул наближалися до політичної самоідентифікації – як на теренах Прибалтики та Західної України – влада бралася за нав’язування «істинної», ленінської, національної політики.
Опис: Лук’яненко О. В. «Український народ чекав допомоги…»: 300-річчя Переяслава у національній самоідентифікації українських освітян доби «відлиги» / Лук’яненко Олександр Вікторович // Сучасна освіта і наука в Україні: традиції та інновації. Матеріали ХІV Всеукраїнської науково-практичної заочної конференції. 27-29 жовтня 2012 р. – Київ, 2012. – С.74-77.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/5447
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
300-річчя Переяслава.pdf221,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок