DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Наукові видання >
Філологічні науки >
2020(32) >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/15635

Назва: Міфопоетичні трансформації мотиву паломництва в романах Дж. Баньяна «Подорож паломника», «Життя і смерть містера Бедмена»
Автори: Зуєнко, М.О.
Ключові слова: герой
мотив
наративна стратегія
роман
Джон Баньян
«Подорож паломника»
«Життя і смерть містера Бедмена»
бароко
міфопоетика
Дата публікації: 2020
Короткий огляд (реферат): У статті здійснено міфопоетичний аналіз романів англійського письменника XVII століття Джона Баньяна (John Bunyan). Наративну основу дидактико-алегоричного роману «Подорож паломника» (“The Piligrim’s Progress”, 1678) Дж. Баньяна становить міфопоетична наративна стратегія героя, дія в романі розгортається довкола сильної у вірі до Бога людини, котра долає низку перепон заради порятунку душі та духовного прозріння цілої нації. Світоглядна концептуалізація простору є важливою для розрізнення добра й зла в художній світобудові роману. Добро й зло в художньому часопросторі роману діють в одному вимірі. У бароковому романі «Шлях паломника» Дж. Баньяна оповідь є динамічною, основна думка розгортається стрімко в діалогічному мовленні. Письменник переосмислює діяння Ісуса Христа в образі Християна, який став на праведний шлях у зрілому віці та проклав земний шлях до Небесного Граду, покладаючись у всьому на волю Бога-Отця. Мотив паломництва розкривається в образі Християна та актуалізує в романі ідею праведності, служіння волі Всевишнього, спокутування гріхів і пізнання Божої благодаті.
Опис: Зуєнко М. О. Міфопоетичні трансформації мотиву паломництва в романах Дж. Баньяна «Подорож паломника», «Життя і смерть містера Бедмена» / М. О. Зуєнко // Філологічні науки : наук. журн. / Полтав. нац. пед. ун-т імені В. Г. Короленка. – 2020. – Вип. 32. – С. 15-23.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/15635
Розташовується у зібраннях:2020(32)

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
ZUYENKO.pdf167,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок